Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Πληροφορίες προγράμματος- Διάρκεια σπουδών: 3 Εξάμηνα (ελάχιστο)
- Τίτλος σπουδών: Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές
- Επίπεδο τίτλου σπουδών: Μεταπτυχιακά
- Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική
- Μέθοδος φοίτησης: Δια ζώσης ή Εξ΄ αποστάσεως
- Ελάχιστες πιστωτικές μονάδες: 27
- Ελάχιστες ευρωπαϊκές μονάδες: 90
Με 2 Κατευθύνσεις:
- Ενέργεια και Διεθνής Ασφάλεια
- Σπουδές Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου
Γενικός Σκοπός
Σκοπός του Προγράμματος είναι να παράσχει τη δυνατότητα για εμβάθυνση και εξειδίκευση στη γνωστική ενότητα που συγκροτείται από τα γνωστικά αντικείμενα/πεδία των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Πολιτικής Επιστήμης και άλλα αντικείμενα που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών.
Η συστηματική, μεταπτυχιακού επιπέδου κατάρτιση στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εφόδιο για άτομα που στοχεύουν να εργαστούν σε πλήθος τομέων, οργανισμών και επαγγελμάτων. Ενδεικτικά, τα εφόδια που θα αποκομίζουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι χρήσιμα:
- Σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (π.χ. υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων Εξωτερικών, όπως το Διπλωματικό Σώμα, Άμυνας, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, Εμπορίου κ.α.)
- Σε πολυεθνικές εταιρείες, κύρια δε σε εταιρείες με διεθνή δικτύωση και ανάγκη παρακολούθησης των τάσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια του διεθνούς συστήματος
- Σε Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)
- Σε ακαδημαϊκά ιδρύματα
- Σε ερευνητικά κέντρα
- Σε Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας.
Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη του επιπέδου γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μεταπτυχιακών φοιτητών στα προαναφερθέντα γνωστικά αντικείμενα, με βασικό άξονα τη συνειδητοποίηση (α) του πολυδιάστατου χαρακτήρα των θεμάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και (β) της «υπεραξίας» που κομίζει η θεωρητικά εμπεριστατωμένη και η μεθοδική, πολύπλευρη προσέγγιση των θεμάτων.
Βασικό πυλώνα της εκπαιδευτικής προσέγγισης αποτελεί ο συνδυασμός της θεωρητικής με την πρακτική διάσταση των ζητημάτων που ανακύπτουν στη γνωστική ενότητα των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών και η ανάπτυξη της ικανότητας για θεωρητικά στέρεη αλλά και πρακτικά αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Από τη σκοπιά των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις διάφορες διαστάσεις και φαινόμενα που άπτονται του ευρύτερου πεδίου της διεθνούς πολιτικής, ως επίσης και στην ευρωπαϊκή διάσταση των ζητημάτων και στη διασύνδεσή τους με τις προκλήσεις, τις αδυναμίες αλλά και την προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής «ολοκλήρωσης».
Προοπτικές Σταδιοδρομίας
Ενδεικτικά, τα εφόδια που θα αποκομίζουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι χρήσιμα:
- Σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (π.χ. υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων Εξωτερικών, όπως το Διπλωματικό Σώμα, Άμυνας, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, Εμπορίου κ.α.)
- Σε πολυεθνικές εταιρείες, κύρια δε σε εταιρείες με διεθνή δικτύωση και ανάγκη παρακολούθησης των τάσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια του διεθνούς συστήματος
- Σε Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)
- Σε ακαδημαϊκά ιδρύματα
- Σε ερευνητικά κέντρα
- Σε Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας.
Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές
Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές τρίτου κύκλου (Διδακτορικές Σπουδές)
-
Στόχοι Προγράμματος για τους Φοιτητές
Οι φοιτητές αναμένεται να αποκτήσουν μια ευρεία γνώση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης του διεθνούς συστήματος τον 20ο και των αρχών του 21ου αιώνα. Η ανάλυση των εμπλεκόμενων συμφερόντων, των συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων, του δικαίου, της οικονομίας και της διπλωματίας στο διεθνές σύστημα, αποτελεί ουσιώδες κομμάτι της γνώσης αυτής.
Η πολιτική και οικονομική δύναμη των κρατών, των συνασπισμών, ο ρόλος που διαδραματίζουν διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, είναι ανάμεσα στις βασικές ενότητες του προγράμματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στον ρόλο του κράτους στη νέα εποχή, καθώς και άλλων φορέων, όπως των πανεπιστημίων, των κέντρων ερευνών, και των κυβερνητικών οργανισμών.
Ειδικοί Στόχοι του Προγράμματος:
-
Πρώτος ειδικός στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές είναι η αφομοίωση των βασικών εννοιών που εμπίπτουν στα πλαίσια της γνωστικής ενότητας του προγράμματος, όπως π.χ. το διεθνές σύστημα, η διεθνής συνεργασία, η διεθνής οργάνωση, η περιφερειακή ολοκλήρωση, η διεθνής και εθνοτική σύγκρουση, η διεθνής ασφάλεια κ.α. Η κατανόηση των παραπάνω εννοιών αποτελεί sine qua non όρο για την εις βάθος προσέγγιση πολύπλοκων προβλημάτων, όπως λ.χ. η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η κυμαινόμενη πορεία της στο χρόνο, η πολιτική, οικονομική και κοινωνική διάσταση των διακρατικών σχέσεων, οι ενδοκρατικές, διεθνείς και περιφερειακές συγκρούσεις, ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο στα πλαίσια της διεθνούς πολιτικής, η τρομοκρατία, η ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή ασφάλεια κ.α. Έμφαση δίνεται στα ζητήματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην ιδιότητά της ως κράτος ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
-
Δεύτερος ειδικός στόχος του Προγράμματος είναι η παροχή των αναγκαίων γνώσεων γύρω από τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις και γύρω από τον κείμενο ερευνητικό πλούτο σε σειρά γνωστικών αντικειμένων, όπως η θεωρία διεθνών σχέσεων, η ευρωπαϊκή και περιφερειακή ολοκλήρωση, η διεθνής πολιτική οικονομία, η διεθνής ασφάλεια, οι ασύμμετρες απειλές, οι συγκρούσεις κ.α. Το Πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο με τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευτούν στους τομείς τους ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους, αφού όμως θα έχουν προηγουμένως αφομοιώσει τις βασικές έννοιες και την θεωρητική ποικιλομορφία της γνωστικής ενότητας του προγράμματος, ως επίσης και τις βασικές αρχές της μεθοδικής έρευνας.
-
Τρίτος ειδικός στόχος του προγράμματος είναι, με το πέρας των σπουδών τους, οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει ευρεία γνώση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης του διεθνούς συστήματος κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, ως επίσης και των βασικών πτυχών του μεταβαλλόμενου διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος. Πτυχές όπως ο ρόλος του δικαίου, της διπλωματίας, των ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων, των διεθνών οργανισμών, καθώς και της σχετικής πολιτικής και οικονομικής ισχύος των κρατών αποτελούν βασικούς παράγοντες της εν λόγω γνώσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η δυνατότητα ακαδημαϊκά επαρκούς πρακτικής εφαρμογής της κτώμενης γνώσης τόσο σε επίπεδο ερευνητικής παραγωγής, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής ενασχόλησης.
-
-
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ (2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ)
Section: A - Υποχρεωτικά Μαθήματα
Course Id CREDITS ECTS MIR-500DG Θεωρία Διεθνών Σχέσεων 3 10 MIR-510DG Σύγχρονη Ευρωπαική Ιστορία και Πολιτική 3 10 MIR-520DG Διεθνής Πολιτική Οικονομία 3 10 MIR-570DG Ευρωπαική Ολοκλήρωση 3 10 Section: B - Ενέργεια και διεθνής ασφάλεια
Course Id CREDITS ECTS MIR-614DG Τρομοκρατία στη Νέα Χιλιετία 3 10 MIR-640DG Οικονομικά σε Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 3 10 MIR-641DG Διεθνής Ασφάλεια και Ενεργειακοί Πόροι 3 10 MIR-681DG Ασύμμετρες Απειλές 3 10 MIR-683DG Σύγχρονη Στρατηγική 3 10 Section: C - Σπουδές Μέσης ανατολής και ανατολικής Μεσογείου
Course Id CREDITS ECTS MIR-612DG Μελέτες Περιπτώσεων στην Ανάλυση Συγκρούσεων 3 10 MIR-622DG Σύγχρονα Κυπριακά Ζητήματα 3 10 MIR-624DG Τουρκική Πολιτική 3 10 MIR-625DG Ελληνοτουρκικές Σχέσεις 3 10 MIR-650DG Πολιτική Μέσης Ανατολής 3 10 Μαθήματα Γενικής Επιλογής (Ο φοιτητής επιλέγει 2 μαθήματα ή την Μεταπτυχιακή Εργασία)
Course Id CREDITS ECTS MIR-600DG Σύγχρονα Ευρωπαϊκά Ζητήματα 3 10 MIR-610DG Εθνικισμός και Εθνοτικές Συγκρούσεις 3 10 MIR-620DG Σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία 3 10 MIR-630DG Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής 3 10 MIR-631DG Διεθνές Δίκαιο 3 10 MIR-660DG Ειδικά Θέματα 3 10 MIR-662DG Μεθοδολογία Έρευνας 3 10 MIR-670DG Μεταπτυχιακή Εργασία 6 20 -
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμισι έτος ή μέσα σε 4 χρόνια.
Η φυσική παρουσία του φοιτητή απαιτείται μόνο στις τελικές εξετάσεις των μαθημάτων στο τέλος του τετραμήνου, οι οποίες πραγματοποιούνται σε εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης) ή στην Κύπρο, στην έδρα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος του Μεταπτυχιακού είναι 6.480€ το οποίο αποπληρώνεται ως εξής:
- Προκαταβολή (460€) καταβάλλεται με την έγκριση και την εγγραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
- Το υπόλοιπο εξοφλείται σε δόσεις, το ποσό των οποίων προκύπτει από τα μαθήματα που δηλώνει ο φοιτητής σε κάθε εξάμηνο
-
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Α) Προεγγραφή
- Ο/Η ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την Αίτηση Εισδοχής και την αποστέλλει με email, χωρίς καμία δέσμευση ή χρέωση μαζί με τα σκαναρισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά (μεγέθους έως 25 MB) στο Τμήμα Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (unic.crete@gmail.com). Εάν το μέγεθος των αρχείων είναι μεγαλύτερο από 25 ΜΒ, τότε θα αποστείλετε αντίστοιχο αριθμό emails.
- To Τμήμα Διεκπεραίωσης Αιτήσεων αναλαμβάνει την διαδικασία προεγγραφής του ενδιαφερόμενου, με τον έλεγχο και την αποστολή των δικαιολογητικών στο Πανεπιστήμιο.
- Το Πανεπιστήμιο αξιολογεί την αίτηση και αποστέλλει αποδοχή ή μη της αίτησης εγγραφής.
Β) Εγγραφή
- Σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο αποδεχτεί το φοιτητή, η αίτηση του παραμένει ενεργή για 1 χρόνο. Στο διάστημα αυτό ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να την ενεργοποιήσει, πραγματοποιώντας την κατάθεση της 1ης δόσης (Προκαταβολή) των διδάκτρων. Αν ο φοιτητής μετανιώσει για την παρακολούθηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και απλά δεν ενεργοποιεί την εγγραφή του.
- Σε περίπτωση που ο φοιτητής ενεργοποιήσει την εγγραφή του, το Πανεπιστήμιο του αποστέλλει με email όλα τα σχετικά στοιχεία και πληροφορίες για να ξεκινήσει η φοίτηση.
Κριτήρια Εισδοχής / Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
- Συμπληρωμένη Αίτηση Εισδοχής (Κατεβάστε την από εδώ)
- Αντίγραφο Πτυχίου
- Αναλυτική Βαθμολογία Πτυχίου
- Αντίγραφο Μεταπτυχιακού + αναλυτική βαθμολογία (εάν διαθέτετε και άλλο Μεταπτυχιακό)
- Βιογραφικό σημείωμα
- Σύντομη έκθεση για τους προσωπικούς στόχους και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου
(πχ ένα κείμενο στο word που αναφέρει λίγες πληροφορίες για εσάς, για ποιους λόγους επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το μεταπτυχιακό, για τους προσωπικούς σας στόχους, τα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα κ.α.) - Στοιχεία επικοινωνίας με δύο προτεινόμενα πρόσωπα για συστάσεις από τον ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό χώρο (υπάρχει αντίστοιχο πεδίο στην αίτηση)*
* Μόνο για τα Μεταπτυχιακά: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Σχολική Ψυχολογία, απαραίτητες είναι και δύο (2) συστατικές επιστολές των προτεινόμενων προσώπων από τον ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό χώρο. Συστατικές επιστολές μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο κάντε κλικ εδώ. - Τυχόν προηγούμενη Διδακτική Εμπειρία
Μεταπτυχιακα
Εξ' αποστασεως
- Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση - Κοινό Πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Πατρών
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση
- Επιστήμες Αγωγής - Μουσική Παιδαγωγική
- Επιστήμες Αγωγής - Τέχνες και Εκπαίδευση
- Επιστήμες Αγωγής - Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Τεχνολογία
- Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση – Κοινό Πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Πατρών
- Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας
- Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας - (TESOL)
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία
- Δημόσια Διοίκηση
- Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
- Εγκληματολογία
- Νομική
- Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές
- Ψηφιακό Νόμισμα
- Πληροφορική
- Οικογενειακή Ιατρική
- Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
- Θεολογία
- Κοινωνική Εργασία
- Επιστήμη Δεδομένων
- Φαρμακορρύθμιση/Κανονιστικές Υποθέσεις
- Δημόσια Υγεία
Δια ζωσης
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση
- Επιστήμες Αγωγής - Μουσική Παιδαγωγική
- Επιστήμες Αγωγής - Τέχνες και Εκπαίδευση
- Επιστήμες Αγωγής - Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Τεχνολογία
- Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας
- Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας - (TESOL)
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία
- Δημόσια Διοίκηση
- Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
- Εγκληματολογία
- Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές
- Ψηφιακό Νόμισμα
- Πληροφορική
- Οικογενειακή Ιατρική
- Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
- Θεολογία
- Κοινωνική Εργασία
- Ψηφιακά Μέσα και Επικοινωνία (3 Κατευθύνσεις)
- Μηχανική Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Ενέργειας
- Επιστήμη Δεδομένων
- Φαρμακορρύθμιση/Κανονιστικές Υποθέσεις
- Ορθοπεδική Επιστήμη και Αποκατάσταση
- Δημόσια Υγεία