Ιστορία
Ιστορία του Πανεπιστημίου
Οι ρίζες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας χρονολογούνται στο 1980 και στον προκάτοχό του, το Intercollege.
Ξεκινώντας ως ένα μικρό κολέγιο στη Λευκωσία, πρωτεύουσα της Κύπρου, το Intercollege αρχικά προετοίμαζε φοιτητές ώστε να επιτύχουν στις εξετάσεις άλλων επαγγελματικών φορέων εκπαίδευσης, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε να προσφέρει τα δικά του προγράμματα σπουδών. Σε λίγα μόνο χρόνια, το κολέγιο κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το εύρος των δραστηριοτήτων του, να αποκτήσει πανεπιστημιουπόλεις και στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις, και να αναδειχθεί, όπως κατέδειξαν επανειλημμένες έρευνες από ανεξάρτητες εταιρείες ερευνών, στο “μεγαλύτερο και πιο καλόφημο κολέγιο στην Κύπρο”.
Πανεπιστημακό Στάτους
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναδύθηκε το 2007, μετά από αλλαγές στη σχετική τοπική νομοθεσία και μια καθολική διαδικασία διαπίστευσης. Μέσα από τις τέσσερεις Σχολές του, το Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Bachelor, Master και PhD). Το Intercollege παραμένει συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο, προσφέροντας συμπληρωματικά προγράμματα μικρότερης διάρκειας, επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και μια σειρά προγραμμάτων που προσφέρονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Βρετανίας.
Το κορυφαίο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο ανεξάρτητο πανεπιστήμιο στην Κύπρο· κι αυτό χάρη στη σταθερή και συστηματική εργασία όλων - διοίκησης, καθηγητών και προσωπικού, καθώς και στη συνολική συμβολή του ιδρύματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το αποκορύφωμα μιας συνεχιζόμενης πορείας· ενός ταξιδιού, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, και έχει καθιερώσει το Πανεπιστήμιο ως τον κορυφαίο πάροχο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το διαχρονικό εταιρικό μότο του ιδρύματος: “Αριστεία στην Εκπαίδευση”.
Aναλυτικά τα στάδια της Ιστορικής Αναδρομής παραθέτονται παρακάτω:
Το Ξεκίνημα
Intercollege
Το Intercollege ιδρύθηκε το 1980. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του είχε:
- 6 σπουδαστές
- 4 καθηγητές μερικής απασχόλησης
- 1 διευθυντή
- 1 γραμματέα
- 1 μηχανή του καφέ
- 3 αίθουσες διδασκαλίας
- 1 γραφείο
- 1 χώρο υποδοχής
Η δεκαετία του 80
1980
Ιδρύεται το Intercollege, ως ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει οδηγούν σε τίτλους βρετανικών επαγγελματικών εκπαιδευτικών φορέων.
1981
Εισάγονται προγράμματα που παρέχουν Διπλώματα και Πιστοποιητικά, στα πρότυπα του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος.
1982
Το Intercollege μεταστεγάζεται σε νέες, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (πρώην ξενοδοχείο Ακροπόλ και παράρτημα). Εισάγονται εξωτερικά πτυχία του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (USNY) καθώς και προπτυχιακά προγράμματα Bachelor και Associate, στα πρότυπα του αμερικανικού συστήματος εκπαίδευσης.
1985
Το Intercollege συγχωνεύεται με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ινδιανάπολης, που είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, τα προγράμματα του οποίου προσφέρονται πλέον μέσω του Intercollege.
1986
Το Intercollege αρχίζει τη λειτουργία του στη Λεμεσό.
1988
Η πανεπιστημιούπολη του Intercollege Λάρνακας ξεκινά τη λειτουργία της, μετά την ενσωμάτωση ενός μικρού τοπικού κολεγίου (Cosmos College).
1989
Αρχίζει να εκδίδεται το Cyprus Review, το μόνο επιστημονικό περιοδικό στην Κύπρο που καταπιάνεται με κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα του τόπου.
Η δεκαετία του 90
1990
Αποτελέσματα έρευνας που διεξάγει ανεξάρτητη εταιρία ερευνών καταδεικνύει το Intercollege ως το “πλέον αξιόπιστο κολέγιο στην Κύπρο”.
1993
Τα Ηνωμένα Έθνη (Πρόγραμμα Περιβάλλοντας) απονέμουν στο Intercollege το διεθνούς κύρους βραβείο "Global 500”, σε αναγνώριση της σπουδαίας συνεισφοράς του στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος.
Ιδρύεται το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο αρχίζει να διοργανώνει μια σειρά από σημαντικές ακαδημαϊκές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων έρευνες, συνέδρια και συμπόσια.
1994
Συγχώνευση του ανερχόμενου, εξειδικευμένου εκπαιδευτικού οργανισμού Accountancy Tutors, οι διευθυντές του οποίου τίθενται επικεφαλής του Τμήματος Επαγγελματικής Λογιστικής (μαθήματα ACCA).
1995
Εγκαίνια της νεοανεγερθείσας πανεπιστημιούπολης Λευκωσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις νέες εγκαταστάσεις ανοίγει το Cine Studio, κινηματογραφική αίθουσα που ειδικεύεται στην προβολή ποιοτικών ταινιών, κατά το πρότυπο των γκαλερί Τέχνης-Κινηματογράφου ευρωπαϊκών πόλεων.
Αναγνώριση από τη Βόρεια και Κεντρική Ένωση Κολεγίων και Σχολών (North Central Association - NCA) τον μεγαλύτερο οργανισμό διαπίστευσης της Αμερικής.
1997
Διαπίστευση από το Ιρλανδικό Εθνικό Συμβούλιο Εκπαιδευτικών Βραβείων (National Council for Educational Awards - NCEA).
2000-2006
2000
Το Intercollege λαμβάνει πιστοποίηση για 49 προγράμματα από το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης - Πιστοποίησης (Σ.ΕΚ.Α.Π.), την τοπική αρχή διαπίστευσης· μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός πιστοποιημένων προγραμμάτων μεταξύ όλων των κολεγίων.
Το Intercollege υποβάλλει αίτηση για να γίνει το πρώτο μη-κρατικό πανεπιστήμιο της Κύπρου.
(Σημείωση: τότε δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία)
Εγκαίνια του κτηρίου «Millennium».
2001
Αναδιάρθρωση των προγραμμάτων του Intercollege, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεσσάρων Σχολών που περιλαμβάνουν δεκατρία Τμήματα. Διορίζονται οι πρώτοι Κοσμήτορες των Σχολών και οι Διευθυντές των Τμημάτων.
Ο συνολικός αριθμός των πιστοποιημένων από το ΣΕΚΑΠ προγραμμάτων του Intercollege φτάνει τα 51.
2002
Σύσταση και λειτουργία της Συγκλήτου ως το ανώτερο ακαδημαϊκό σώμα.
Το ανθρώπινο δυναμικό του Intercollege αριθμεί τώρα 415 άτομα, ανάμεσά τους 160 καθηγητές σε πλήρη απασχόληση, 128 καθηγητές σε μερική απασχόληση, και 127 διοικητικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό. Οι 90 εκ των καθηγητών κατέχουν διδακτορικούς τίτλους.
Αυξάνεται η έμφαση που δίνεται στην έρευνα. Το συγκεκριμένο έτος, τα προγράμματα έρευνας απέδωσαν 6 βιβλία, 7 μονογραφίες, 17 κεφάλαια σε βιβλία, 74 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και 68 σε πρακτικά συνεδρίων.
Εξασφαλίζεται χρηματοδότηση για έρευνα ύψους ΛΚ 430.000 από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), καθώς και την UNOPS και το Ταμείο 5ου Ευρωπαϊκού Πλαισίου. Πρόσθετη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leonardo da Vinci και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τη Νεολαία.
Το Intercollege δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην Αθήνα, διεκδικώντας το 95% της αγοράς στην επαγγελματική κατάρτιση (Εγκεκριμένων Λογιστών, Ορκωτών Χρηματοοικονομικών Αναλυτών και Εγκεκριμένων Ελεγκτών).
2003
Επιτυχία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς: παράδειγμα, το χρυσό μετάλλιο που έλαβε διεθνής φοιτητής στον “Διεθνή Φοιτητικό Διαγωνισμό 2003”.
2004
Τοπική δημοσκόπηση κατατάσσει το Intercollege στην πρώτη θέση ως το “πιο έγκριτο” και το “καλύτερο” κολέγιο στην Κύπρο.
Εγκαίνια του κτηρίου “EUROPA”.
2005
Μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, το Intercollege κερδίζει το προνόμιο να εγκαθιδρύσει την πρώτη Έδρα UNESCO στην Κύπρο. Η Έδρα στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, τον πνευματικό διάλογο, και έναν Πολιτισμό Ειρήνης.
2007 - Πανεπιστημιακό Στάτους
Σχολές και Τμήματα
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Λογιστικής
- Δημοσιονομία και Οικονομικά
- Φιλοξενίας και Τουρισμού
- Διοίκηση και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων
- Μάρκετινγκ
Σχολή Επιστημών Αγωγής
- Εκπαίδευσης
- Μουσικής
Σχολή Επιστημών
- Πληροφορικής
- Μηχανικών
- Επιστημών Υγείας και Ζωής
Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής
- Αρχιτεκτονικής
- Επικοινωνίας
- Γραφικού Σχεδίου και Πολυμέσων
- Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων
- Γλωσσών και Φιλολογίας
- Νομικής
- Κοινωνικών Επιστημών
Ο οργανισμός αριθμεί τώρα 230 καθηγητές (και στις 3 πανεπιστημιουπόλεις), 210 άτομα προσωπικό και 4,742 σπουδαστές.
2010
Τα Βραβεία Επιχειρηματικής Αριστείας 2009 διοργανώνονται για πρώτη φορά από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ). Βάσει, εν μέρει, παγκύπριας δειγματοληπτικής έρευνας 800 πολιτών και 600 οργανώσεων/επιχειρήσεων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βραβεύεται με τα ακόλουθα:
- Βραβείο Αριστείας Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών
- Βραβείο Εύρους Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών
Συνεργασία Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τον εκδοτικό οίκο ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ. Μια επίσημη συνεργασία που επιτρέπει την από κοινού έκδοση ακαδημαϊκών εργασιών, και την ευρεία διάθεσή τους (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο) μέσω των υφιστάμενων δικτύων διανομής των εκδοτών. (Σημείωση: “Τα πολιτικά της εκπαίδευσης στην Κύπρο” του Παναγιώτη Κ. Περσιάνη ήταν πο πρώτο βιβλίο που εγκαινίασε τη συνεργασία τον Απρίλιο του ιδίου έτους).
Αργυρό Βραβείο Αριστείας Επιχειρηματικής Ηθικής, από το Ελληνικό Δίκτυο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN) για Ομαλή Εταιρική Διακυβέρνηση και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, μετά από σχετική αίτησή μας, σχολαστική τεκμηρίωση και επί τόπου αξιολόγηση. Ας σημειωθεί πως κανένας άλλος οργανισμός δεν κατάφερε να πάρει Αργυρή ή Χρυσή πιστοποίηση με την πρώτη προσπάθεια.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (Ε.Α.Ι.Π.) εγκρίνει το πρώτο μας διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών, το Διδακτορικό στις Επιστήμες Αγωγής, με δύο ειδικότητες: (i) Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση και (ii) Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας.
2011
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εγκαθιδρύει το πρώτο Ιατρικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κύπρο σε συνεργασία με το St. George’s, University of London, ένα από τα κορυφαία ιατρικά πανεπιστήμια στη Βρετανία. Στους σπουδαστές που ολοκληρώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα απονέμεται το περιφανές MBBS του St. George’s (Πτυχίο Ιατρικής και Χειρουργικής).
Εγκαινιάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Έρευνας σε νέο, ιδιόκτητο χώρο για τους σπουδαστές αρχιτεκτονικής.
Χρυσό Βραβείο Αριστείας Επιχειρηματικής Ηθικής (BEE), από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN) για Ομαλή Εταιρική Διακυβέρνηση και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η αναγνώριση αυτή ακολουθεί το Αργυρό Βραβείο του προηγούμενου έτους, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας το μόνο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο το οποίο αποσπά την κορυφαία διάκριση του EBEN.
Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Πολιτικές αποκτά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Την Έδρα, που θα κατέχει για τρία χρόνια ο Πρύτανης Καθηγητής Μιχάλης Ατταλίδης εγκαθιδρύει και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει ανταγωνιστικών αιτήσεων, με προϋπόθεση τη διοργάνωση σειράς διασκέψεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και συγκεκριμένες ώρες διδασκαλίας.
Σήμερα
Η πανεπιστημιούπολη Λευκωσίας μετακόμισε στους νέους ιδιόκτητους χώρους της το 1995, με 900 σπουδαστές.
Σήμερα ο συνολιγκός αριθμός των φοιτητών μας (Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Intercollege) ξεπερνάει τις 10.000.