Ναυτική Ακαδημία Κύπρου
Γιατί να σπουδάσεις στη Κύπρο;
• Η Κύπρος αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη
• Περισσότερο από το 20% του στόλου διαχείρισης τρίτων στον κόσμο διοικείται από εταιρείες με έδρα την Κύπρο
• Η Κύπρος έχει τον 3ο μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο στην Ευρώπη και τον 11ο μεγαλύτερο στον κόσμο
• Η Κυπριακή σημαία αποτελεί κυρίαρχη σημαία κορυφαίας ποιότητας στην παγκόσμια ναυτιλία
• Θέσεις εργασίες οι οποίες πρέπει να καλυφθούν από καταρτισμένο προσωπικό, εξειδικευμένο στις ιδιόμορφες εργασιακές απαιτήσεις του Ναυτιλιακού κλάδου
Γιατί να σπουδάσεις στη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου;
Η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου σε συνεργασία με το Intercollege, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσφέρει το ναυτιλιακό πρόγραμμα “Πτυχίο στη Ναυτική Επιστήμη” το οποίο παρέχει την απαραίτητη επαγγελματική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε Αξιωματικούς Γέφυρας για να εργαστούν σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού.
Σκοπός του Προγράμματος
Ο σκοπός του προγραμμάτος είναι η άρτια εκπαίδευση Αξιωματικών Γέφυρας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρότυμα της διεθνούς σύμβασης STCW και σε εφαρμογή των διεθνών μοντέλων εκπαίδευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO Course Models).
Πτυχίο Ναυτικής Επιστήμης
• Διάρκεια Σπουδών (έτη): 4
• Μέθοδος Φοίτησης: Πλήρης
• Γλώσσα Διδασκαλίας: Αγγλική
• Χώρος Διεξαγωγής Μαθημάτων: Intercollege - Λευκωσία - Λεμεσός
Οι απόφοιτοι Ανθυποπλοίαρχοι (Αξιωματικοί Γ’ τάξης) της Ναυτικής Επιστήμης με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και έχοντας συμπληρώσει συνολικά 12 μήνες πρακτικής εξάσκησης ως ενεργά στελέχη του πληρώματος Εμπορικών Πλοίων αποκτούν:
• Το Πιστοποιητικό Ναυτικής Ικανότητας Αξιωματικού Γέφυρας – Officer in Charge of a Navigational Watch (Section A-II/1) – που παρέχεται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
• Το Πτυχίο στη Ναυτική Επιστήμη που παρέχεται από το Intercollege
Ανέλιξη Αξιωματικού Γέφυρας
• Ανθυποπλοίαρχος (Αποφοίτηση – Πλοίαρχος Γ’ Τάξεως – 3rd Officer)
• Υποπλοίαρχος (Πλοίαρχος Β’ Τάξεως – Chief Mate)
• Πλοίαρχος (Πλοίαρχος Α’ Τάξεως – Master)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ
Πλήρης Υποτροφία (100% των διδάκτρων)
Η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου (ΝΑΚ) και το Intercollege σε συνεργασία με Ναυτιλιακές εταιρείες προσφέρουν μέχρι και 20 ΠΛΗΡΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ έναντι των διδάκτρων για το πρόγραμμα σπουδών «Πτυχίο Ναυτικής Επιστήμης» για το Ακαδημαϊκό έτος 2024/2025.
Με την πλήρη Υποτροφία σπουδάζεις εντελώς δωρεάν αφού τα δίδακτρα καταβάλλονται από Ναυτιλιακές Εταιρείες. Πρόλαβε τώρα μια δωρεάν Υποτροφία τηλεφωνώντας στο Τμήμα Διεκπεραίωσης Αιτήσεων στα εξής τηλέφωνα:
• Από σταθερό: 801-11-88-0-88 (αστική χρέωση)
• Από κινητό: 698-50-53-300
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσετε την πλήρη υποτροφία υπάρχουν και άλλες υποτροφίες. Αυτές είναι οι εξής:
Υποτροφίες Ακαδημαϊκής Επίδοσης/Οικονομική Βοήθεια
• Υποτροφία έως 20% έναντι στα ετήσια δίδακτρα για τον 1ο χρόνο σπουδών
Επιδότηση Πρακτικής Άσκησης
• Δυνατότητα Επιδότησης με 600€ ανά μήνα θαλάσσιας υπηρεσίας της επί του Πλοίου Πρακτικής Άσκησης για συνολική διάρκεια 12 μηνών. Η επιδότηση παρέχεται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικαιούχους Δόκιμους Αξιωματικούς κατόπιν συγκεκριμένης αίτησης και προϋποθέσεων.
Κριτήρια Εισδοχής
• Ναυτική Επιστήμη – υποχρεωτικό μάθημα απολυτηρίου τα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης ή επιτυχής ολοκλήρωση του διαγνωστικού τεστ Μαθηματικών. Απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμο προσόν με μέσο όρο βαθμολογίας 15 από τα 20.
• Γνώση της αγγλικής γλώσσας* IELTS με ελάχιστο βαθμό 5.0, TOEFL με ελάχιστο βαθμό 500, IGCSE/GCE ‘O’ Level με ελάχιστο βαθμό C, Cambridge First Certificate με ελάχιστο βαθμό Β ή Proficiency με ελάχιστο βαθμό C ή να επιτύχουν το επίπεδο ENGL-100 στο English Placement Test του Intercollege
• Προσωπική Συνέντευξη με την Ναυτική Ακαδημία
• Πιστοποιητικό Ιατρικής Εξέτασης για Υπηρεσία στη Θάλασσα
• Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου
Προσφέρονται δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα, διάρκειας 4 εβδομάδων, για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές.
Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά αγγλικής γλώσσας ισχύουν μόνο για ενδιαφερόμενους από χώρες Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επί του Πλοίου πρόγραμμα εξοικείωσης: Οι δόκιμοι παρακολουθούν υποχρεωτική 36-ωρη επί του πλοίου εκπαίδευση προκειμένου να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες λειτουργίας του πλοίου και τον συναφή εξοπλισμό.
Γενικοί Στόχοι του Προγράμματος
- Η προετοιμασία των σπουδαστών ώστε να καταστούν επιτυχημένοι επαγγελματίες αξιωματικοί, επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στον απαιτητικό τομέα της Ναυτικής Επιστήμης.
- Η παροχή στους αποφοίτους των απαραίτητων γνώσεων και τεχνικών δεξιοτήτων ώστε να αριστεύσουν στη Ναυτική Βιομηχανία ως Αξιωματικοί Β’ και στη συνέχεια να προαχθούν σε Αξιωματικούς Α’ και Πλοιάρχους.
- Η παροχή στους φοιτητές των θεμελιωδών αρχών της πλοήγησης και του χειρισμού πλοίων, της ασφαλούς λειτουργίας του πλοίου και της διοίκησης επί του πλοίου, προκειμένου να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
- Η καλλιέργεια αναλυτικών δεξιοτήτων, τακτικών επίλυσης προβλημάτων και κριτικής σκέψης.
- Η προώθηση της δεοντολογίας, της επαγγελματικής υπευθυνότητας και των ηθικών πρακτικών.
- Η καθιέρωση της σημασίας της ασφαλούς εκτέλεσης των καθηκόντων του υπεύθυνου αξιωματικού που είναι επιφορτισμένος με καθήκοντα φυλακής καταστρώματος τόσο στη θάλασσα όσο και στο λιμάνι.
- Η προώθηση της δια βίου μάθησης και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης μέσω της κατάρτισης των Αξιωματικών Γέφυρας και προχωρημένων πτυχίων.
- Η κάλυψη τουλάχιστον του ελαχίστου προτύπου ικανότητας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για αξιωματικό βάρδιας (STCW Σύμβαση 2010 Κεφάλαιο II, Εδάφιο AII/1. IMO model course 7.03 Λειτουργίες 1, 2 & 3).
- Η ανάπτυξη δεξιοτήτων για αποτελεσματική επικοινωνία με συναδέλφους, Αξιωματικούς, Πλοιάρχους, εμπειρογνώμονες ναυτιλίας και το κοινό, σε θέματα σχετικά με τις έννοιες, τους κινδύνους και τις συστάσεις.
- Η προσφορά οξυδέρκειας στα σημαντικότερα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης ενός πλοίου ώστε να αυξηθεί η επαγγελματική ανταγωνιστικότητα του αξιωματικού.
Συγκεκριμένοι Στόχοι του Προγράμματος
- Ο εξοπλισμός των σπουδαστών με θεμελιώδεις γνώσεις και αναλυτικές δεξιότητες, για τη χρήση του εξοπλισμού πλοήγησης επί του σκάφους, μαζί με προσομοιωτές και εργαστηριακή εμπειρία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τον προκλητικό τομέα της ναυτικής επιστήμης.
- Η διευκόλυνση της μάθησης και της κατάρτισης στον τομέα της ναυτικής επιστήμης, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανία και την τρέχουσα τεχνολογία αιχμής.
- Η παροχή των θεωρητικών και των υπολογιστικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη λύση των εφαρμοσμένων και θεωρητικών προβλημάτων στον τομέα της ναυτικής επιστήμης.
- Η παροχή πρακτικής και πειραματικής άμεσης και μονοετούς εμπειρίας επί του πλοίου, η οποία επιτρέπει στους σπουδαστές να συνδέονται άμεσα με τις θεμελιώδεις γνώσεις και τη θεωρία.
- Η παροχή στους σπουδαστές της ευκαιρίας να εργαστούν ατομικά ή σε ομάδες για να δώσουν λύσεις σε ποικίλα ναυτικά προβλήματα/καταστάσεις.
- Η παροχή στους σπουδαστές της ευκαιρίας να αναπτύξουν εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές ικανότητες στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης τους, ώστε να καταστούν επιτυχημένοι επαγγελματίες αξιωματικοί καταστρώματος και να προωθήσουν το όραμα της εταιρείας.
- Η απόκτηση γνώσεων που σχετίζονται με: Πλοήγηση, Χειρισμό Φορτίου και Αποθήκευση, Έλεγχο της Λειτουργίας του Πλοίου και Φροντίδα των Επιβαινόντων σε αυτό, όλα τα πάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο βάσει των ικανοτήτων IMO STCW (Πρότυπα Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης και Φύλαξης).
Μαθησιακά Αποτελέσματα του Προγράμματος
Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, από τους σπουδαστές αναμένεται να:
- Έχουν βαθιά γνώση και κατανόηση των διαδικασιών και των τεχνολογιών που εμπλέκονται στον τομέα της Ναυτικής Επιστήμης.
- Χρησιμοποιούν τα μαθηματικά, τη φυσική και τις τεχνικές πλοήγησης για να αναλύουν και να επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με τις ναυτιλιακές σπουδές.
- Εκπαιδεύονται σε θαλάσσιους κινητήρες και ναυτικά ηλεκτρονικά όργανα για εξειδικευμένες λειτουργίες θαλάσσιας επιστήμης.
- Γνωρίζουν τους ορισμούς και την εξειδικευμένη αγγλική ναυτιλιακή ορολογία.
- Έχουν γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, την ηγεσία και τη διοίκηση, και θέματα Ναυτικού Δικαίου.
- Έχουν εμπειρία στην εκτίμηση διαχείρισης κρίσεων, την ασφάλεια επί του πλοίου και στις επικοινωνίες.
- Έχουν εις βάθος γνώση ναυσιπλοΐας, πλοήγησης, θαλάσσιας μετεωρολογίας, μεταφοράς φορτίου και ναυλώσεων-ασφαλίσεων.
- Εξοικειωθούν με τις έννοιες του κώδικα COLREGS , τα συστήματα ECDIS & GMDSS , ARPA και τις προσομοιώσεις ISPS-SSO, RADAR, BMS & BTM-BRM.
- Να εκπαιδευθούν και να αποκτήσουν εμπειρία στη χρήση των διαφόρων προσομοιωτών (Προσομοιωτής Γέφυρας, Προσομοιωτής GMDSS & επικοινωνιών, προσομοιωτής χειρισμού φορτίου).
- Έχουν ευρεία γνώση του MARPOL – Διαχείριση Ερματικού Ύδατος.
- Αποκτήσουν εμπειρία στη ναυσιπλοΐα, τους ελιγμούς και τον ασφαλή χειρισμό του πλοίου.
- Επικοινωνούν μεταξύ πλοίου και ξηράς.
- Χειρίζονται και να παραδίδουν φορτίο.
- Λειτουργούν όλα τα σωστικά μέσα.
- Γνωρίζουν λεπτομερώς τα στοιχεία του σκάφους, τα δομικά του μέρη και τις βασικές αρχές του μηχανικού και του ναυτικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του.
- Επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους άλλους χρησιμοποιώντας προφορικές ή γραπτές δεξιότητες.
- Γνωρίζουν τη σημασία και τα οφέλη της δια βίου μάθησης στο επάγγελμα της Ναυτικής Επιστήμης.
- Κατανοούν τα επιχειρησιακά βασικά στοιχεία μίας ναυτιλιακής εταιρείας, προκειμένου να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με το προσωπικό των κεντρικών γραφείων.
Πληροφορίες - Εγγραφές
Όσοι ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε στη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, δηλώστε συμμετοχή στο Τμήμα Διεκπεραίωσης Αιτήσεων στα εξής τηλέφωνα:
• Από σταθερό: 801-11-88-0-88 (αστική χρέωση)
• Από κινητό: 698-50-53-300