Κοινωνική Εργασία
Πληροφορίες προγράμματος- Διάρκεια σπουδών: 3 Εξάμηνα (ελάχιστο)
- Τίτλος σπουδών: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Κοινωνική Εργασία
- Επίπεδο τίτλου σπουδών: Μεταπτυχιακά
- Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική
- Μέθοδος φοίτησης: Δια ζώσης ή Εξ΄ αποστάσεως
- Ελάχιστες πιστωτικές μονάδες: 27
- Ελάχιστες ευρωπαϊκές μονάδες: 90
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κοινωνική Εργασία απευθύνεται σε Πτυχιούχους Πανεπιστημιακών Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, ή/και Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής ή και άλλων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να αποκτήσουν εξειδίκευση στις σύγχρονες προσεγγίσεις της Κοινωνικής Εργασίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Ειδικότερα οι γνώσεις που θα αποκτήσουν θα τους επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη εξάσκηση του επαγγέλματος στις δημόσιες, μη κυβερνητικές – εθελοντικές ή/και ιδιωτικές οργανώσεις της Κοινωνικής Πρόνοιας.
Προοπτικές Σταδιοδρομίας
Μέσα από τη φοίτηση και την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, προσφέρονται αυξημένες δυνατότητες εργοδότησης σε κυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς - εθελοντικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς που λειτουργούν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στο γενικό επίπεδο της Κοινωνικής Πρόνοιας, όσο και σε πιο εξειδικευμένες θέσεις (προϊστάμενος/η).
Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές
Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος θα είναι επίσης σε θέση να ακολουθήσουν διδακτορικές σπουδές στην Κοινωνική Εργασία, στην Κοινωνική Πολιτική, στη Δημόσια Διοίκηση, ή οποιαδήποτε άλλη συναφή περιοχή, εφόσον το επιθυμούν. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου προγράμματος λαμβάνει υπόψη του αυτές τις προοπτικές, μέσω της δυνατότητας συγγραφής μεταπτυχιακής διατριβής. Επιλέγοντας τη συγγραφή διατριβής, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα ουσιαστικό κομμάτι μιας μελλοντικής ερευνητικής εργασίας και αναμένεται να τοποθετηθούν σε πλεονεκτική θέση σε πιθανή αίτησή τους σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα σε αντιδιαστολή με πτυχιούχους που δεν διαθέτουν εμπειρία συγγραφής διατριβής.
-
Βασικός στόχος του Προγράμματος
Eίναι η ανάπτυξη μίας οριζόντιας κουλτούρας μάθησης σε θέματα κοινωνικής εργασίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν στη γνώση των σύγχρονων θεωριών Κοινωνικής Εργασίας και στις μεθόδους αξιολόγησης και παρέμβασης, στην τρέχουσα κοινωνική πολιτική, στη διοίκηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως αυτές λειτουργούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, να διερευνήσουν τους ρόλους και τις αρχές της Κοινωνικής Εργασίας σε διεπιστημονικά πλαίσια στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.
Υπό την προσέγγιση αυτή, αναδεικνύεται η φύση και ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Εργασίας, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο οι διάφοροι τομείς και υπηρεσίες συσχετίζονται και αλληλοεπηρεάζονται, ενώ εντοπίζονται ζητήματα που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής με στόχο να παραχθεί πρακτική και εφαρμοζόμενη γνώση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προκλήσεων.
Ειδικοί Στόχοι
Ο πρώτος ειδικός στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων στην Κοινωνική Πρόνοια. Ο δεύτερος ειδικός στόχος είναι η κατανόηση των κοινωνικών προκλήσεων που δημιουργούνται από τις ραγδαίες πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο.Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν διεξοδικά τις παρουσιαζόμενες προκλήσεις, να κατανοήσουν διάφορα μοντέλα πρόληψης και αντιμετώπισης σε κοινωνικές κρίσεις και νέων αναγκών των εξυπηρετουμένων, τόσο σε γενικό όσο και σε ειδικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικεύουν σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος,
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι φοιτητές αναμένεται να είναι ικανοί να:
- Κατανοήσουν σε βάθος τις έννοιες, τις θεωρίες και τις διαδικασίες της κοινωνικής εργασίας οι οποίες στηρίζουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.
- Αναπτύσσουν και να διατυπώνουν διαδικασίες που σχετίζονται με την ποιότητα και την ισότητα στην παροχή υπηρεσιών προς τους εξυπηρετούμενους των οργανώσεων τους.
- Αναγνωρίζουν το οντολογικό υπόβαθρο των κοινωνικών θεωριών, της έρευνας και της πρακτικής στην επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας.
- Υιοθετούν δεξιότητες πρακτικής σχετικές με τον σχεδιασμό την εφαρμογή και την αξιολόγηση παρεμβάσεωνσε άτομα, ομάδες, κοινότητες και κοινωνικές οργανώσεις.
- Αποκτήσουν γνώση στις ερευνητικές μεθόδους, στη χρήση και στη δυνατότητα εφαρμογής τους στην διερεύνηση ενός ευρέως φάσματος οργανωτικών, κοινοτικών και κοινωνικών προβλημάτων.
- Σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν κοινοτικά προγράμματα που στοχεύουν στην προώθηση και ανάπτυξη της κοινωνικής ευημερίας.
- Αναλύουν την κοινωνική πολιτική και να αξιολογούν τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της στις ομάδες των εξυπηρετούμενων.
- Οργανώνουν και να διευθύνουν αποτελεσματικά κάθε είδους Κοινωνική Υπηρεσία. Να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους τόσο για την προώθηση της Κοινωνικής Εργασίας και του επαγγέλματος του κοινωνικού λειτουργού, όσο και για την ενδυνάμωση/συνηγορία των κοινωνικών ομάδων.
- Επικοινωνούν με επιτυχία, συνεργάζονται και μοιράζονται πληροφορίες με άλλους επαγγελματίες και οργανώσεις Υγείας και Πρόνοιας στον προσδιορισμό της ανάγκης για αλλαγή, της εφαρμογής στρατηγικών αλλαγής και της αποτελεσματικής διαχείρισης προγραμμάτων.
-
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (MSC)
Υποχρεωτικά Μαθήματα
ΚΩΔ. ΜΑΘΗΜ. ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ CREDITS ECTS SOWK-510DL Θεωρία και Πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας στις Υπηρεσίες Ενηλίκων 3 10 SOWK-511DL Διαδικασίες Λήψης Αποφάσεων 3 10 SOWK-512DL Μέθοδοι Κοινωνικής ¨Ερευνας 3 10 SOWK-520DL Μέθοδοι και Παρεμβάσεις σε Παιδιά και Οικογένειες 3 10 SOWK-521DL Μέθοδοι και Παρεμβάσεις σε Ομάδες 3 10 SOWK-522DL Οργάνωση και Διοίκηση Κοινωνικών Οργανώσεων 3 10 ΣΥΝΟΛΟ 18 60 Μαθήματα Επιλογής
Ο φοιτητής επιλέγει 3 μαθήματα ή 1 μάθημα και τη Μεταπτυχιακή ΔιατριβήΚΩΔ. ΜΑΘΗΜ. ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ CREDITS ECTS SOWK-530DL Εποπτεία στην Κοινωνική Εργασία 3 10 SOWK-531DL Διεπιεστημονική/Διϋπηρεσιακή Συνεργασία 3 10 SOWK-532DL Ανάπτυξη Κοινοτικών Προγραμμάτων και Εξεύρεση Πόρων 3 10 SOWK-533DL Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις σε Κοινοτικές Δομές 3 10 SOWK-534DL Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική και Πρόνοια 3 10 SOWK-590DL Μεταπτυχιακή Διατριβή 6 20 ΣΥΝΟΛΟ 9 20 ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ CREDITS & ECTS
27
90
-
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμισι έτος (3 εξάμηνα), επιλέγοντας ο φοιτητής 3 μαθήματα το εξάμηνο και εντάσσεται στην πλήρη φοίτηση ή μέσα σε 4 χρόνια επιλέγοντας από ένα (1) έως και τρία (3) μαθήματα χωρίς να ξεπερνά τις 9 διδακτικές μονάδες (9 credits/30 ECTS) το εξάμηνο.
ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος του Μεταπτυχιακού είναι 6.480€ το οποίο αποπληρώνεται ως εξής:
- Προκαταβολή (460€) καταβάλλεται με την έγκριση και την εγγραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
- Το υπόλοιπο εξοφλείται σε δόσεις, το ποσό των οποίων προκύπτει από τα μαθήματα που δηλώνει ο φοιτητής σε κάθε εξάμηνο
-
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Α) Προεγγραφή
- Ο/Η ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την Αίτηση Εισδοχής και την αποστέλλει με email, χωρίς καμία δέσμευση ή χρέωση μαζί με τα σκαναρισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά (μεγέθους έως 25 MB) στο Τμήμα Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (unic.crete@gmail.com). Εάν το μέγεθος των αρχείων είναι μεγαλύτερο από 25 ΜΒ, τότε θα αποστείλετε αντίστοιχο αριθμό emails.
- To Τμήμα Διεκπεραίωσης Αιτήσεων αναλαμβάνει την διαδικασία προεγγραφής του ενδιαφερόμενου, με τον έλεγχο και την αποστολή των δικαιολογητικών στο Πανεπιστήμιο.
- Το Πανεπιστήμιο αξιολογεί την αίτηση και αποστέλλει αποδοχή ή μη της αίτησης εγγραφής.
Β) Εγγραφή
- Σε περίπτωση που το πανεπιστήμιο αποδεχτεί το φοιτητή, η αίτηση του παραμένει ενεργή για 1 χρόνο. Στο διάστημα αυτό ο φοιτητής έχει το δικαίωμα να την ενεργοποιήσει, πραγματοποιώντας την κατάθεση της 1ης δόσης (Προκαταβολή) των διδάκτρων. Αν ο φοιτητής μετανιώσει για την παρακολούθηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και απλά δεν ενεργοποιεί την εγγραφή του.
- Σε περίπτωση που ο φοιτητής ενεργοποιήσει την εγγραφή του, το Πανεπιστήμιο του αποστέλλει με email όλα τα σχετικά στοιχεία και πληροφορίες για να ξεκινήσει η φοίτηση.
Κριτήρια Εισδοχής / Απαιτούμενα δικαιολογητικά:
- Συμπληρωμένη Αίτηση Εισδοχής (Κατεβάστε την από εδώ)
- Αντίγραφο Πτυχίου
- Αναλυτική Βαθμολογία Πτυχίου
- Αντίγραφο Μεταπτυχιακού + αναλυτική βαθμολογία (εάν διαθέτετε και άλλο Μεταπτυχιακό)
- Βιογραφικό σημείωμα
- Σύντομη έκθεση για τους προσωπικούς στόχους και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου
(πχ ένα κείμενο στο word που αναφέρει λίγες πληροφορίες για εσάς, για ποιους λόγους επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το μεταπτυχιακό, για τους προσωπικούς σας στόχους, τα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα κ.α.) - Στοιχεία επικοινωνίας με δύο προτεινόμενα πρόσωπα για συστάσεις από τον ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό χώρο (υπάρχει αντίστοιχο πεδίο στην αίτηση)*
* Μόνο για τα Μεταπτυχιακά: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Σχολική Ψυχολογία, απαραίτητες είναι και δύο (2) συστατικές επιστολές των προτεινόμενων προσώπων από τον ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό χώρο. Συστατικές επιστολές μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο κάντε κλικ εδώ. - Τυχόν προηγούμενη Διδακτική Εμπειρία
Μεταπτυχιακα
Εξ' αποστασεως
- Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση - Κοινό Πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Πατρών
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση
- Επιστήμες Αγωγής - Μουσική Παιδαγωγική
- Επιστήμες Αγωγής - Τέχνες και Εκπαίδευση
- Επιστήμες Αγωγής - Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Τεχνολογία
- Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση – Κοινό Πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Πατρών
- Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας
- Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας - (TESOL)
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία
- Δημόσια Διοίκηση
- Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
- Εγκληματολογία
- Νομική
- Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές
- Ψηφιακό Νόμισμα
- Πληροφορική
- Οικογενειακή Ιατρική
- Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
- Θεολογία
- Κοινωνική Εργασία
- Επιστήμη Δεδομένων
- Φαρμακορρύθμιση/Κανονιστικές Υποθέσεις
- Δημόσια Υγεία
Δια ζωσης
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας
- Επιστήμες Αγωγής - Διδακτική των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση
- Επιστήμες Αγωγής - Μουσική Παιδαγωγική
- Επιστήμες Αγωγής - Τέχνες και Εκπαίδευση
- Επιστήμες Αγωγής - Θεωρία, Πρακτική και Αξιολόγηση Διδασκαλίας
- Επιστήμες Αγωγής - Εκπαιδευτική Τεχνολογία
- Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας
- Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας - (TESOL)
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία
- Δημόσια Διοίκηση
- Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
- Εγκληματολογία
- Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές
- Ψηφιακό Νόμισμα
- Πληροφορική
- Οικογενειακή Ιατρική
- Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
- Θεολογία
- Κοινωνική Εργασία
- Ψηφιακά Μέσα και Επικοινωνία (3 Κατευθύνσεις)
- Μηχανική Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Ενέργειας
- Επιστήμη Δεδομένων
- Φαρμακορρύθμιση/Κανονιστικές Υποθέσεις
- Ορθοπεδική Επιστήμη και Αποκατάσταση
- Δημόσια Υγεία